מידע לטיפול בתוכים
תזונה
אסור לתת: שוקולד, עגבניה, אבוקדו, תפו''א, אלכוהול, בצל, תבלינים וכל מזון מעובד!( ביסלי, במבה, בייגלה וכד'...)
לדאוג תמיד שכלי האוכל יהיה מלא בכופתיות, פעם\פעמיים בשבוע אפשר לתת בכלי נוסף תערובת ג'קו- רבע מהכלי זה מספיק.
(לא כדאי להגזים בגרעינים, אגוזים, בוטנים וכו' מפני שהם שומניים ולא כדאי לתת לתוכי את הפינוקים האלו לעיתים קרובות משום שהוא יפסיק לאכול את הכופתיות ואת האוכל הבריא, כדאי להשאיר את הפינוקים האלו כשתרצו לאלף את התוכי כך תגרמו לו לראות זאת כפרס ולא כאוכל שבשיגרה).
3-4 פעמים בשבוע אפשר לתת תערובת השרייה בנוסף לכופתיות, את תערובת ההשרייה משרים בכלי עם מים כ-24 ש', לאחר יממה שוטפים היטב בתוך מסננת, מייבשים על מגבת ונותנים. (אפשר להכין כמות שבועית שתספיק ל3-4 פעמים ולשמור במקרר, להוציא את השאריות מהכלוב לאחר כ-8 ש' מחשש להחמצה של ההשרייה).
כל יום לחתוך לו פרי או ירק אחר ולהוציא את השאריות למחרת. (כרוב, גזר, חסה, מלפפון, גמבה, ברוקולי, תפוח, אבטיח, תפוז, אגס, ענבים, תירס....)
רצוי לתת חצי ביצה קשה עם הקליפה (לרסק ביחד) פעם בשבוע, יש המון סידן בקליפת הביצה, אפשר לתת גם פסטה טרייה או מבושלת, אורז מבושל, עצם של עוף (לשטוף מכל התבלינים קודם).
לתלות אבן גיר (קלציום) בכלוב. במיוחד לתוכים מסוג ג'קו, הם מאבדים סידן בגוף ואינם יכולים להחזיר לעצמם את הסידן בחזרה, לכן אבן הגיר יעילה מאוד בשבילם.
במידה והגוזל לא נגמל לגמרי, להאכיל אותו בדייסה פעם אחת בלילה ולהכניס אותו לכלוב כדי שיבין שכשהוא אוכל את הדייסה זה סימן שהוא צריך ללכת לישון ושהיום הסתיים.
להחליף את המים בכלי כל יום.
אינטראקציה
ציפורים אקזוטיות הן יצורים רגישים ואינטליגנטיים מאוד, תוכים קטנים יכולים לחיות כ-25 שנה ותוכים גדולים כ-75 שנה, הן כולן ציפורים חברותיות ולכן זקוקות כל כך שישחקו וידברו איתן כל יום. צריך להוציא את התוכי מהכלוב ולשחק איתו בכל יום, לתת לו לעמוד על הסטנד ולהכניס אותו בחזרה בלילה, לתת לו יחס ולהקדיש לו זמן בכל רגע שמתאפשר לכם, מעצם זה שאתם משקיעים זמן ואהבה באחד מהיצורים האינטליגנטיים, משעשעים, חברותיים והיפים האלו, אתם תתוגמלו באהבה אין סופית וקשר מיוחד במינו שנובע ממערכת יחסים מופלאה שבין האדם לבעל החיים!
בטיחות
ברגע שהגוזל מתחיל לעוף, לתת לו לקבל את האיזון ולעוף קצת. אך מומלץ לגזור לו כנפיים לאחר מכן על מנת שלא יפצע כשהוא עף בבית וגם כמובן שלא יברח מחלון או דלת פתוחים. חשוב לזכור שגוזל האכלת-יד שגדל עם אנשים לא יודע לשרוד בטבע!
שמרו על התוכי שלכם מכל דבר לעיס שיכול להיות מסוכן כגון: סכינים, זכוכית, חלקי פלסטיק קטנים, כבלי חשמל, סיכות של עיתונים, צמחים רעילים וכד'..כדאי להרחיק את התוכי מהמטבח בעת בישול או בעת ניקיון תנור ושימוש בחומרים כימיים. אדים אלו מסוכנים ורעילים מאוד, הרחיקו אותו מכל הכימיקלים בבית- אקונומיקה, ספריי שיער, חומרי ניקיון ועוד..
צעצועים
תוכים הם מאוד חכמים, סקרנים, שובבים ואוהבים למשש חפצים עם הרגליים ועם המקור, תן לתוכי שלך מגוון רחב של צעצועים שתוכל להחליף ביניהם כל כמה שבועות שהתוכי לא יתחיל להשתעמם מצעצוע מסוים, הצעצועים בכלוב נועדו בשביל לספק לתוכי עניין וגירוי אינטלקטואלי, במיוחד כשאתם לא בבית והוא נשאר סגור בכלוב. זכרו: תוכי משועמם הוא תוכי אומלל ויש מקרים שהדבר יגרום לו להיכנס לדיכאון ולמרוט נוצות, דבר שהוא בלתי הפיך!
הימנעו מצעצועים עם חוטים שיכולים להיכרך סביב רגליו של התוכי, צעצועים עם קצוות חדים , צעצועים המכילים חלקים קטנים או צעצועים הצבועים בצבעים רעילים.
במידה והתוכי פוחד מצעצוע חדש שהבאתם, שימו את הצעצוע בחדר בטווח ראייה של התוכי, וכל יום תקרבו אותו בהדרגה לאיזור הכלוב, ברגע שהתוכי יגלה עניין בצעצוע אפשר כבר להניח אותו בתוך הכלוב.
רחצה
בימים חמים רצוי להתיז על התוכי בשפריצר קצת מים ולצנן אותו, ברגע שהתוכי מתרגל למים ומתחיל לאהוב את העניין ניתן לקלח אותו בתוך גיגית עם מעט מים פעם בשבוע \ שבועיים, לא לשכוח לנגב אותו מהמים ולתת לו להתייבש במקום חמים בלי רוח!
רוח מזיקה לתוכים גם שכהם יבשים אז על אחת כמה וכמה כשהם רטובים!
כלוב
גדול ככל שמתאפשר מבחינת מקום ותקציב, התוכי אמור לנפנף בכנפיו מבלי לפגוע בדפנות הכלוב,סורגים צפופים מספיק כדי לא לאפשר לתוכי להכניס את ראשו ביניהם, הכלוב צריך להיות צבוע בצבע שאינו רעיל ושאינו מחליד, קל לניקוי, בלי ברזלים רופפים, שבורים או חדים כדי שהתוכי לא יפצע מהם, לשים לפחות שני מוטות עץ בתוך הכלוב ושכלי האוכל יהיו נגישים לתוכי.
כדאי לשים את הכלוב באיזור של שמש חמימה אך לא ישירה, לא מול חלון פתוח (הרוח מזיקה מאוד לתוכים) ולא מול מזגן.
רצוי לשים את הכלוב במקום הכי מרכזי בבית, כך התוכי מרגיש שהוא חלק מהמשפחה,לומד את הדינמיקה בבית, מפנים אותה ובהמשך יתרגם אותה למילים ומעשים. הוא גם מתרגל לראות אנשים אחרים ולהיות יותר חברותי לכל מי שבא עימו במגע.
להחליף את העיתון עם הלכלוך פעם ביום\יומיים לפי הצורך, שמרו על ההגיינה של התוכי וכמובן של בני הבית.
טיפול רפואי
כדאי לבקר אצל וטרינר עד שבוע מיום רכישת התוכי, חשוב לדעת שלא כל הוטירינרים הם מומחים לטיפול בבעלי כנף, כדאי ללכת לוטרינר המתמחה בעופות ובעלי כנף בלבד.
בטבע, הציפורים אינן מראות סימני מחלה כדי לא להיתפס כחלשות וחשופות לטורפים, כשרואים סימני מחלה, המחלה יכולה להיות כבר בשלב מאוד מתקדם ולכן חשוב לפנות לוטרינר אם שמתם לב לסימפטומים הבאים: לשלשת נוזלית ולא סדירה, אפטיות ואדישות, עמידה ברצפת הכלוב בפינה במשך רוב שעות היום עם נוצות תפוחות , צפצופים, התעטשויות, ירידה במשקל, חוסר תיאבון, הפרשות מהעיניים או מהנחיריים, מריטת נוצות כרונית, דימום והקאות.
והכי חשוב: להרעיף עליו אהבה, התוכי הוא חלק מהמשפחה ולא קישוט לבית !
לשאלות ניתן להתקשר אליי בכל זמן, אפרת 'בית-התוכים' 08-6812626
וטרינר המתמחה בבעלי כנף, דר' מוטי בוקר 052-5444611